Loading...
"Užrašysiu čia savo mintis be tvarkos, bet gal šis išdrikimas nėra be tikslo. Tai tikra tvarka, ir ji visuomet ženklina mano tikslą pačia savo netvarka". (B. Pascal)

ALERGIJA IR HISTAMINO FIZIOLOGIJA

HISTAMINO FIZIOLOGIJA

PARENGTA PAGAL WOLFGANG F. GERZ, MD., DIBAK

Maisto produktas alerginiu aspektu gali būti kenksmingas trejopai:
  1. Sąveikauja su IgE antikūniais (alergenas jungiasi su antikūniu, atsipalaiduoja biologiškai aktyvios medžiagos mediatoriai (pvz. histaminas), kurie sukelia pažeidimus (pvz. alerginį uždegimą).
  2. Sukelia alerginę reakciją
  3. Sukelia alerginę sensibilizaciją (nejautrus asmuo tampa jautus alergenui arba antigenui). Antigenas – tai medžiaga, sukelianti imuninį atsaką, kuris gali būti dvejopas:antigeno sukelta antikūnių gamyba arba sensibilizuotų limfocitų susidarymas (Rinkevičienė D.).

Histaminas tai biogeninis aminas, kurį aktyviai gamina visų žinduolių organizmai. Tai lengviausiai ir labiausiai plintantis mediatorius žmogaus kūne. Histaminas yra kilęs iš amino rūgšties histidino. Histaminas organizme gaunamas dviem būdais:
  1. Endogeninis – produkuojamas pačiame organizme (kepenyse, žarnyne).
  2. Egzogeninis – gaunamas su maistu. Histaminas dideliais kiekiais išskiriamas vykstant bakterijų degradacijos procesui. Tai vadinama brendimu. Todėl maisto produktai kurie yra brandinami, nokinami, džiovinami, rūkomi arba rauginami (pvz.: sūris, vynas, alus, rauginti kopūstai, rūkyta žuvis ir mėsa) gali turėti labai didelį histamino kiekį. Pavyzdžiui, daugiausia histamino yra nešviežioje rūkytoje žuvyje, sūryje su pelėsiais bei saliamyje:
ü      Sūris < 10 – 1200 mg/1 kg;
ü      Žuvis 0 – 13000 mg/1 kg;
ü      Saliamis < 10 – 280 mg/1 kg (Jarisch).
            Be endogenių ir egzogeninių histamino produkcijos būdų, histamino kiekis organizme gali didėti dėl keleto faktorių:
·         Maistas kurio sudėtyje yra histaminą išlaisvinančios medžiagos (2A lentelė).
·         Vaistai kurių sudėtyje yra histaminą išlaisvinančios medžiagos (3B lentelė).
·         Maistas kurio sudėtyje yra didelis kiekis kitų biogeninių aminų. Pvz.: Jos konkuruoja su enzimu DAO  ir todėl gali labai smarkiai padidinti histamino kiekį.
           
            Labai didelis histamino kiekis maiste – tai maisto įrimo ir puvimo požymis. Toks maistas dėl didelio histamino kiekio yra pavojingas žmogaus gyvybei.
Histaminas organizme saugomas įvairiuose ląstelėse, ypač bazofiluose, kamieninėse ląstelėse iš kur jis gali būti nedelsiant išskirtas.

Maisto produktai, galintys sukelti neimunologinę reakciją:
Alkoholis – histaminą atpalaiduojančios medžiagos;
Ananasai - histaminą atpalaiduojančios medžiagos;
Grūdai -  histaminą atpalaiduojančios medžiagos;
Kakava, šokoladas – histaminą atpalaiduojančios medžiagos;
Kiauliena - histaminą atpalaiduojančios medžiagos;
Kiaušinio baltymas – histaminą atpalaiduojančios medžiagos;
Vėžiagyviai (austrės, krabai, kt.) - histaminą atpalaiduojančios medžiagos;
Bananas – histaminas, serotoninas;
Baklažanas –histaminas;
Saliami dešra – histaminas, tiraminas;
Silkė, tunas, skumbrė, lašiša – histaminas;
Sūris – histaminas, tiraminas, pelėsio toksinai;
Vynas – histaminas ir cheminiai priedai.
Žemuogės, braškės – histaminas, aromatinės medžiagos;
Riešutai, kokoso riešutas – pelėsio toksinai;
Sojos pupelės, sorų grūdai – pelėsių toksinai;
Avokadas – vazoaktyvus aminai;
Citrusiniai vaisiai – vazoaktyvūs aminai, tiraminas;
Fermentinis maistas – vazoaktyvūs aminai;
Pomidorai – vazoaktyvūs amonai;
Pupelės(nevirtos) – lektinai, hemagliutininai;
Alus – tiraminas, sulfitai;
Nenaturalios sultys – tartrazinai;
Svogūnas – eteriniai aliejai (Rinkevičienė D.).


Žmogaus kūne histamino reguliuojamos fiziologinės funkcijos:
1.      Lygiųjų raumenų susitraukimas (gimdos, žarnyno, plaučių ir t.t.);
2.      Kraujagyslių išsiplėtimas;
3.      Skrandžio rūgščių sekrecija;
4.      Ląstelių augimas ir diferenciacija;
5.      Praktiškai visų alerginių reakcijų mediatorius;
6.      Praktiškai visų skausmo reakcijų mediatorius;
7.      Histaminas dalyvauja bet kurioje uždegiminėje reakcijoje bet kuriame kūno audinyje.
8.      Ir daugelis kitų...

Pagrindiniai specialisto klausimai ieškant histamininės alergijos:
  1. Ar turite kokių nors alergijų?
  2. Ar yra koks maitas kurio labai nemėgstate, netoleruojate?
  3. Ar yra koks nors maistas kurį labai mėgstate, be kurio „negalite gyventi“?



NEGATYVŪS PRODUKTAI TURINTYS DAUG HISTAMINO

           Žemiau surašyto pagrindinės produktų grupės turinčios daug histamino. Asmenys, turintys padidintą histamino kiekį, turėtų vengti šių produktų.

PRODUKTŲ GRUPĖ
DAUG HISTAMINO TURINTIS MAISTAS
Mėsa
Rukyta ir vytinta mėsa, saliamis, kumpis, elniena, dešros.
Žuvis
Rukyta bei nešvieži žuvis, silkė, sardinės, tunas, skumbrė, ančiuliai.
Vaisiai
Bananai, raudonos slyvos, žemės riešutai, apelsinai, kivi, braškės.
Daržovės
Rauginti kopūstai, pomidorai, špinatai, avokadai, baklažanas.
Pieno produktai
Fermentiniai sūriai, čederis (kietas sūris), šveicariškas sūris, kamamberas (prancūziškas sūris – iš viršaus baltas, vidus geltonas), olandiškas sūris (gouda – apskritas geltonas), sūris su pelėsiais, parmezanas (itališkas kietas sūris).
Gėrimai
Raudonas vynas, likeris, alus, šampanas, limonadas, vynas, juoda arbata.
Įvairūs
Žemės riešutai, šokoladas, romas, nuga (saldumynas), graikiški riešutai bei produktai su jais, greito maisto užkandžiai, kakava, actas, kepimo mielės bei jų turintys produktai.


Pagarbiai Jurijus Vaščenkovas